De meeste bedrijven barsten van de kennis, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. Die kennis zit in de hoofden (en handen!) van de medewerkers. Vaak zijn er medewerkers die al jarenlang bij het bedrijf werken. Maar wat als die oudere medewerkers binnenkort met pensioen gaan? Of als er steeds jonge, nieuwe aanwas op de werkvloer bijkomt? Hoe kunnen organisaties ervoor zorgen dat de kennis gedeeld wordt en dat de high potentials aan boord blijven?
Het delen van kennis vraagt om een scala aan soft skills van medewerkers van de werkvloer, maar ook om een ondersteunende (kennis)structuur en gedreven leiders. Dat is voor veel organisaties een uitdaging! De kunst is om de lat niet te hoog te leggen, want dat leidt vaak alleen maar tot bevriezing. JANZ geeft begeleiding bij het ontwikkelen en uitrollen van de kennisdeling en -borging die past bij het bedrijf.
Een van onze uitgangspunten is de methode van Jennings: het 70/20/10-principe. Mensen leren 70% door eigen ervaring, 20% van andere mensen en 10% door formele training.
Leeractiviteiten hebben het meeste effect:
Om te kunnen leren op de werkplek, moet de werkomgeving dus zó worden ingericht dat er geleerd kan worden.
JANZ. is actief op de thema’s leercultuur, werkplekleren, kennis en soft skills. We streven naar een organisatiecultuur waarin leren en werken samengaan.
Copyright JANZ. © 2022