Elke dag inspireren, leren en innoveren.

Essay – het vergiftigd geschenk

Essay – het vergiftigd geschenk

“Het is bijna sprookjesachtig: je hele, met bloed, zweet en tranen opgebouwde imperium overdragen aan je zoon of dochter. Ze mogen het helemaal hebben. Toch blijkt de praktijk veel weerbarstiger. Niet alleen in praktische zin, dat ook, maar vooral in sociaal-emotionele zin.”

Zo begint het essay dat Jannie schreef voor haar Master Management & Organization aan TIAS. De opdracht klonk: schrijf een essay over leiderschap en kies een onderwerp dat je hierin aan het hart gaat. Jannie had haar onderwerp snel gekozen: met grote regelmaat komen wij bij familiebedrijven die worstelen met de overdracht naar de kinderen. Meestal komt de naam van de zoon of dochter namelijk als eerste oppoppen bij het nadenken over de overdracht, vooral omdat die al jarenlang meeloopt in het bedrijf. Maar heeft deze zoon of dochter ook voldoende kunnen proeven van het leven búiten de zaak? Drukt het juk van overname– misschien onbedoeld of met de beste intenties – niet al jarenlang op zijn of haar schouders?

Voor de familie lijken er vaak geen andere opties meer te zijn… We zien dan gelatenheid. Het accepteren van de situatie alsof deze nooit anders had kunnen zijn. En het gebeurt zelfs dat beoogde opvolgende kinderen met een paniekaanval op de spoedeisende hulp belanden.

Het proces van een bedrijfsoverdracht in de familie is een enorm ingewikkeld proces. Niet alleen de juridische en financiële afhandeling, maar vooral de emotionele en familiaire kwesties die eraan vast zitten hebben een groot effect op zowel het succes van de overdracht als op het welbevinden van alle betrokkenen.

En daar gaat dit essay over. De kernachtige boodschap is: je bedrijf overdragen aan zoon of dochter? Doe het maar niet, het is een vergiftigd geschenk. 

Uiteraard biedt het essay ook praktische tips over het hoe dan wél, voor de ouders en de kinderen!

Het complete essay kan je opvragen via: info@janz.nl

Vragen?

We gaan graag verder in op de inhoud van dit artikel. Stuur ons een berichtje!